Tip

- Poolse worst (kielbasa) kan eventueel bij de slager gevonden worden.

- Wordt geserveerd met donker brood of gekookte / gestoomde aardappelen. Ik heb de combinatie met rijst gemaakt.

Inspired by cookidoo: https://cookidoo.co.uk/recipes/recipe/en-GB/r148109

 

printen
Vlees

Bigos - Hunter's Stew

6 porties

ingrediënten
  • • 500gr witte kool
  • • 1 teentje look
  • • 100gr ui
  • • 250gr wortelen
  • • 10gr platte peterselieente-ui
  • • 25gr olijfolie
  • • 350gr water
  • • 1 kl bouillonpasta (kip of rund)
  • • 140gr tomatenpastaconcentraat
  • • 35gr pruimen (zonder pit)
  • • 4 blaadjes laurier
  • • 250gr gerookt spek (in stukjes of blokjes gesneden)
  • • 400gr varkensvlees 
  • • 400gr rundsvlees
  • • 300gr worst bijv. boerenchipolata
  • • 400gr zuurkool
  • • 20gr gedroogde paddestoelen
  • • paprikapoeder
  • • peper en zout
Bereiding
  1. Snij de witte kool in stukken van +/- 5cm.  Breng 250gr witte kool in de mengbeker en hak:  5 sec / std 4. 
    Breng deze over in een aparte kom.
    Herhaal dit met nog eens 250gr witte kool.Doe deze over in de kom met de witte kool.
  2. Breng in de mengbeker: 1 teentje look (in helft gesneden en kern eruit), 100gr ui (in helft gesneden),
    250gr wortelen (in stukken van +/- 3cm), peterselieen hak:
    3 sec / std 5 Schraap alles naar beneden met de spatel.
  3. Voeg 25gr olijfolie en het spek toe en sauteer:6 min / Varoma / std 1. 
  4. Voeg toe in de mengbeker: 350gr water, 1 kl bouillonpasta, 35 gr pruimen (in 2 à 3 gesneden), peper, zout,
    laurierblaadjes, paprika en 250gr van de gehakte witte kool en kook:
    10 min / Varoma / std 1. 
  5. Snij ondertussen het varkensvlees, rundsvlees en worst in stukken van +/- 2 cm.
    Breng deze in de Varomaschaal. Voeg hieraan toe 250gr gehakte witte kool en de zuurkool.
  6. Voeg toe in de mengbeker de gedroogde paddestoelen (eventueel in schijfjes gesneden).
  7. Zet de Varomaschaal met deksel op de mengbeker en kook: 25 min / Varoma /  linksdraaiend / std 1. 
    Nazien indien het vlees voldoende gaar is.Alles overbrengen in 1 schotel en mengen.

SAPIDUM!!

Bigos is een traditioneel Pools en Litouws gerecht. Het is een jachtschotel van witte kool, zuurkool, wortels, ui, en verschillende soorten vlees, zoals  worst, rundvlees, varkensvlees, spek, lamsvlees en/of wild. 
Bij voorkeur een mix van verschillende vleessoorten.